El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida reclama 120 llevadores més i un major reconeixement de l'especialitat

Diada de les Llevadores i Residents amb una jornada de formació i un dinar de germanor
image0
photo_camera Estallo ha detallat que a Catalunya, i concretament a Lleida, es fa palesa una manca molt important de llevadores - Foto: COILL

Leyre Estallo i Mercè Porté, vocal de Llevadores i presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), respectivament; han reclamat avui divendres, dia 3 de maig, "la creació de fins a 120 places més d'ocupació de llevadores, així com un major reconeixement professional i econòmic per a aquesta especialitat infermera". El COILLcelebra aquest matí la Diada de les Llevadores i Residents amb una formació sobre l'acompanyament familiar per una maternitat de qualitat, a càrrec de l'especialista Maria Llavoré, a la sala de Graus del Campus de les Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida, institució col·laboradora de la jornada.

Estallo ha detallat que a Catalunya, i concretament a Lleida, es fa palesa una manca molt important de llevadores. Per arribar a la mitjana europea (9,1 llevadores per cada 10.000 dones en edat reproductiva), necessitaríem disposar de 120 llevadores més a les Terres de Lleida –1.002 llevadores a tota Catalunya– segons l'estudi Crowe que va encomanar la Federación de Asociaciones de Matronas Españolas (FAME). 

Porté considera que "aquesta situació es veurà agreujada pel fet que entre el 2022 i el 2026 està previst que es jubilin 711 llevadores catalanes, gairebé la meitat de les professionals actuals, allunyant-nos encara més d'aquesta mitjana europea"

La jornada s'ha inaugurat amb la benvinguda institucional de Mercè Porté i Leyre Estallo. Tot seguit s'ha donat pas a la llevadora i antropòloga, Maria Llavoré, que sota el títol "Aspectes socials, culturals, antropològics i ètics en el naixement", ha conduït una formació durant tot el matí centrada en el significat de la maternitat a la societat actual i les cures i expectatives de la maternitat en les diferents ètnies i cultures.

Llavoré, llevadora a la sala de parts i a la Unitat funcional de patologia del sòl pelvià de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, on també coordina el Grup de Dol Perinatal; ha exposat durant aquesta jornada formativa com oferir una atenció sanitària adequada a les diferents maternitats del nostre entorn, fent un apropament científic, ètic, cultural i antropològic. Durant la sessió abordarà, a més, els diferents sentits i orígens de la maternitat a la societat actual on cal treballar els diferents tipus de famílies i vivències de la maternitat. Paral·lelament, la sessió vol transmetre a les llevadores que cal comprendre les necessitats del procés d'embaràs, part i postpart, així com les cures del nadó en les cultures més habituals al nostre entorn. Finalment, la sessió formativa treballarà saber acompanyar les famílies perquè puguin viure el procés de maternitat amb la millor qualitat, segons les seves expectatives personals i/o culturals.

El curs d'aquest matí se centra en el significat de la maternitat a la societat actual parlant de quin és l'actual marc teòric i antropològic i analitzant la figura de la dona al llarg de la història, on hi ha hagut un domini del patriarcat. També s'aborda la sexualitat, la reproducció, la lactància al llarg de la història de la medicina i la salutogènesi. Llavoré exposarà també els diferents tipus de famílies, de maternitat i de criança, així com es parlarà de la no maternitat. Un altre tema important serà el dol perinatal i els rols professionals. La segona part de la sessió formativa inclourà una anàlisi de la maternitat en les diferents ètnies i cultures, centrant-se en les cures i expectatives. S'analitzarà la cultura occidental, la llatinoamericana, la musulmana, l'oriental i, finalment, es parlarà d'altres cultures.

Un cop finalitzada la formació acadèmica, la diada clourà amb un dinar de germanor a Can Prada.

Maria Llavoré Fàbregas 

És diplomada en Infermeria per la Facultat de Salut Blanquerna - Universitat Ramon Llull, especialista en Infermeria Ginecològica i Obstètrica (Universitat de Barcelona) i llicenciada en Antropologia Social i Cultural (UB). Col·labora en la Formació Sanitària Especialitzada (FSE) i és coautora de la Guia d'Atenció al Dol Perinatal del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. A banda, ha col·laborat en guies i material de divulgació sanitària per a professionals i ha endegat el projecte propi www.DonaDonaSalut.com. Llavoré és membre del grup de treball de Violència Obstètrica de l'Associació Catalana de Llevadores (ACL), de la Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia i del Grup de Dol Perinatal de l'ACL

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement